Wat zijn tannines in wijn?

wine-tannins

article : http://winefolly.com/review/what-are-tannins-in-wine/

Wat zijn tannines in wijn?

Tannines zijn een textuur element dat de wijn een droge smaak geeft. Het is een natuurlijk voorkomend polyphenol dat we kunnen terugvinden in planten, zaden, schors, hout, bladeren en vruchtenschillen. Zo’n 50% van het gewicht van de bladeren van planten zijn tannines. Tannine zorgt voor bitterheid, complexiteit en het samentrekkende gevoel in de mond. Wijntannines worden meestal teruggevonden in rode wijn, hoewel ze ook in witte wijnen voorkomen die opgevoed zijn in houten vaten.

In wine, tannin is a textural element that makes wine taste dry. Tannin is a naturally occurring polyphenol found in plants, seeds, bark, wood, leaves and fruit skins. About 50% of the dry weight of plant leaves are tannins. As a characteristic of wine, tannin adds both bitterness and astringency as well as complexity. Wine tannins are most commonly found in red wine, although white wines have tannin from being aged in wooden barrels.

Hoe proeven deze tannines?

Tannines proeven droog en wrang en je kan het vooral voelen op het midden van de tong en de voorkant van je mond. Ongezoete zwarte thee is een heel goed voorbeeld van bijna pure tannines opgelost in water.

Tannin tastes dry and astringent and you can feel it specifically on the middle of your tongue and the front part of your mouth. unsweetened black tea is a great example of nearly pure tannin dissolved in water.

Eten met hoog tannine gehalte:
  • Thee blaadjes
  • Walnoten, amandelnoten en noten met schil
  • Donkere chocolade
  • Kaneel, kruidnagel
  • Granaatappels, druiven
  • Kweepeer
  • Rode bonen
High-Tannin Foods
  • Tea Leaves
  • Walnuts, Almonds and Nuts with Skins
  • Dark Chocolate
  • Cinnamon, Clove and other spices
  • Pomengranates, Grapes and Açaí Berries
  • Quince
  • Red Beans

Waar komen die tannines nu vandaan?

Tannines zijn afkomstig van het hout of van de druiven.

Tannins in wine come from two possible places: wine grapes and wood.

anatomy-of-a-wine-grapeWat zijn tannines afkomstig van de druif?

Tannines afkomstig van de druif komen uit de schil, pitjes of het steeltje. Rode wijnen blijven langer in contact met de volledige druif (schil, pitjes en steeltjes) om kleur te extracteren. De tannines kunnen dan makkelijker oplossen in het sap.  Dit is de reden waarom rode wijnen meer tannines hebben dan witte wijnen.

Sommige wijnen hebben meer tannines dan andere. De Nebbiolo druif die men in Italiaanse Baralo’s gebruikt heeft bijvoorbeeld heel veel tannine, terwijl een Pinot Noir heel weinig tannines kan bevatten.

Grape tannin comes from the skins, seeds and stems of a wine grape. For this reason, red wines tend to have higher tannins than white wines because extended contact of the grapes to the juice gives the tannin time to dissolve in the water and alcohol in wine.

Some types of wine have higher tannins than others. The Nebbiolo grape used in Italian Barolo, is a high grape tannin wine.


wood-tannin-powder-for-wine

Wat zijn tannines afkomstig van het hout?

Tannines afkomstig van het hout lossen op in de wijn door het contact tussen het sap en het houten vat. Dit gebeurt meestal als de wijn veroudert op eikenhouten vaten. Er wordt vooral voor eik gekozen omdat deze ook extra smaken toevoegen aan de wijn zoals vanille.

Tegenwoordig vind je ook steeds meer tanninepoeder, eikenhouten staven of schilfers terug om dat dit een stuk goedkoper is. Het is moeilijk te zeggen welke wijnen nu beter zijn, gezien men de eikenhouten vaten al meer dan 70 jaar gebruikt.

Wood tannins dissolve into wine through contact, most commonly this happens when wine is stored in wooden barrels. Oak barrels are the most popular choice because of the flavors they add to wine such as vanillin.

Tannin powders, oak chips and oak staves are growing in popularity because they are more affordable. It is hard to say which is better since an oak barrel can be used in winemaking for up to 70 years.


Welke wijnen zijn hoog en laag in tannines?

We hebben enkele voorbeelden genomen om tanninerijke wijnen te illustreren. We moeten wel vermelden dat de stijl van de wijnmaker een grote invloed heeft op de hoeveelheid tannine die uiteindelijk in de wijn belandt. Wijnen die bedoeld zijn voor massaconsumptie worden in het algemeen met opzet met “ronde” tannines gemaakt.

We picked out a few examples to help illustrate wine tannins. It’s helpful to remember that winemaking style greatly affects how much tannin is in a wine. In general, high production wines are deliberately created to have ’rounder’ feeling tannins.

Wijnen met veel tannines

  • Nebbiolo
  • Cabernet Sauvignon
  • Tempranillo
  • Montepulciano
  • Petit Verdot
  • Petite Sirah

Wijnen met weinig tannines

  • Barbera
  • Zinfandel
  • Pinot Noir
  • Primitivo
  • Grenache
  • Merlot

Zijn die tannines nu goed of slecht?

Tannines + gezondheid = Goed Er is een studie van het effect van tannines uit wijn en thee en de oxidatie in het lichaam. Deze test tonen aan dat wijntannines weerstaan tegen oxidatie, terwijl theetannines dat niet doen. Met ander woorden, het zou super goed voor je lichaam kunnen zijn. U kan er hier meer over lezen.

Wat met migraine? Er is waarschijnlijk een verband tussen tannine en migraine. Maar als je tannines uit je leven wil weren zal je ook moeten stoppen met het eten van chocolade, noten, appelsap, thee en natuurlijk ook wijn!

Wijnen met bewaarpotentieel! Tannine is de sleutel voor het verouderen van een wijn.

Tannins + Health = Good There is actually a study on the effects of wine and tea tannin and oxidation in the body. In the tests, wine tannin resists oxidation where as tea tannin did not. In other words, it may be super good for you. You can read the synopsis here.
What About Migraines? The jury is still out on the connection between tannin and migraines. In order to cut out tannins from your diet you’ll need to stop consuming chocolate, nuts, apple juice, tea, pomengranate, and of course wine.
Age-worthy Wines Tannin is key component in what makes a wine age worthy. Check out this article on the 4 traits of wines that age well.

Leave a comment